Langharige rassen

Onze grote vriend Gradje de Newfoundlander

Langharige vachten van bijvoorbeeld de Golden Retriever en Berner Sennen vragen éénmaal per week om een goede borstel/kambeurt. Gebruik hiervoor een kam met middelmaat vertanding en een zachte borstel met ijzeren pinnen. Buiten de ruiperiode voldoet eenmaal per week borstelen. Tijdens de rui moet u twee maal per week borstelen met bijvoorbeeld een herdershark. Deze zijn er met verschillende tandingen. Bij trimsalon “De Knipperij” kunt U vragen welke herdershark voor Uw hond geschikt is. Een was- en uitblaasbeurt kan U tijdens de ruiperiode van een hoop verhaar-ellende verlossen, natuurlijk ook als Uw hond zich vies gemaakt heeft door bijvoorbeeld in de modder of blubber te duiken. Was uw hond altijd met een geschikte hondenshampoo om huidproblemen te voorkomen! Gebruik absoluut géén mensen shampoo !! Een wasbeurt in combinatie met droogblazen van de hond, kan de ruiperiode aanzienlijk verkorten. Met de krachtige, speciale blaas/droog apparatuur worden praktisch alle loszittende haren en huidschilfers uit de vacht van Uw hond geblazen, en zitten uitvallende haren niet meer op Uw kleren, of bankstel, maar blijven deze in de trimsalon. Een bezoekje aan de trimsalon is in dit geval vooral een hele opluchting voor de eigenaar dat zijzelf, en ook de badkamer gespaard blijven van de haren, en de stoeipartij met Uw hond. Daarnaast zijn wassen en drogen slechts twee aspecten van de totale behandeling in een trimsalon: oren reinigen, nagels knippen en evt. tanden reinigen behoren ook tot de behandeling in een trimsalon. Natuurlijk zijn alle benodigde borstel, was, en overige verzorgingsprodukten verkrijgbaar bij trimsalon “De Knipperij”. Gemiddeld komen honden met deze vachten om de 3 á 4 maanden in de trimsalon voor een was- en knipbeurt.

 

Sjenna een Golden retriever, klaar om te badderen

Langharige vachten zoals bijvoorbeeld van de Shih Tzu, Maltezer en Lhasa Apso vragen veel onderhoud. Het aantal borstelbeurten is afhankelijk van de hoeveelheid haar en de activiteiten die ondernomen worden met de hond. Gemiddeld éénmaal per week borstelen, en wanneer het slecht weer is, en er veel zand in de vacht kan blijven hangen, is een extra borstelbeurt geen overbodige luxe, daar zand en vuil op de huid jeuk kunnen veroorzaken en vochtig haar sneller klitten vormt. Borstel deze vachten met een goede zachte pennenborstel en kam wekelijks de vacht goed door met een kam met middel tot grove vertanding. Let op de haargroei tussen de tenen en in de oren. Klitten ontstaan gemakkelijk in de liezen, achter de oren, in de oksels, aan de binnenkant van de poten, op de buik en in de broek. Deze plekken verdienen wekelijks extra aandacht. Gebruik kwalitatief goede borstelmaterialen en eventueel een borstelspray, wanneer u deze vacht behandelt. Goedkope borstels van slechte kwaliteit beschadigen vaak haar en huid. Beschadigd haar heeft sneller de neiging tot klitvormng. Gemiddeld komen honden met deze vachten om de 8 á 12 weken bij trimsalon “De Knipperij”.

 

Dolly een Boomerpup van 11 weken, voor de eerste keer in de trimsalon

Langharige vachten met veel onderwol zoals van bijvoorbeeld de Newfoundlander en de Old Englisch sheepdog (Bobtail) vragen het meeste onderhoud. Éénmaal per week goed borstelen en kammen, bij slecht weer gerust een keertje vaker. Let bij deze honden ook op de haargroei tussen de tenen en in de oren. Ook bij deze honden, kan was- en blaasbeurt kan tijdens de ruiperiode U van een hoop problemen verlossen. Om vuil van de huid te verwijderen, is het aan te raden deze vachten te wassen. Tijdens het wassen, föhnen, uitblazen wordt ook dood haar en onderwol verwijdert en indien men de juiste vachtverzorgingsproducten gebruikt dan is de vacht gedurende een periode na de wasbeurten veel makkelijker onderhoudbaar. Klitten ontstaan makkelijk in de liezen, achter de oren, in de oksels aan de binnenkant van de poten, op de buik, in de broek en onder de halsband. Deze plekken verdienen wekelijks extra aandacht. Gebruik kwalitatief goede borstels van slechte kwaliteit beschadigen vaak haar en huid. Beschadigd haar heeft sneller de neiging tot klitvorming. Gemiddeld komen honden met deze vachten, afhankelijk van de kleur, conditie van de vacht en de tijd die de eigenaar er zelf aan besteedt, om de twee á vier maanden bij trimsalon “De Knipperij”  voor een was-, kam- en borstelbeurt.