Ruwharige rassen

De ruwharige vacht of plukvacht bestaat uit een zachte dichte ondervacht met de draadachtige bovenlaag, welke vooral bij bouviers en terriërs bekend is, maar ook bij diverse andere jachthonden, teckels en schnauzers. Het harde haar beschermde de honden tegen beschadigingen door struikgewas en in de nauwe pijpen van het roofwild waar zij op jaagden. Terwijl de harde bovenvacht strak tegen het lichaam aan ligt en hierdoor een ondoordringbare barrière voor regen en andere natte weersinvloeden is., houdt de onderwol de dieren warm. Een perfecte outfit voor een sportieve hond die tegen een stootje kan. Het harde haar is tevens vuilafstotend. Door het dagelijkse werk van de hond en een relatief, minder zware vacht was het mogelijk dat de honden zichzelf “plukken” doordat zij zich bijvoorbeeld door doornige struiken en braambossen moesten worstelen.
Om de ruwharige vacht optimaal te behouden is tegenwoordig meer nodig dan rennen door het struikgewas. De vachten van de moderne huishonden zijn dikker geworden en de moderne maatschappij vraagt om een meer verzorgde hond. Net als vele andere honden zal de ruwhaar minimaal twee maal per jaar naar de trimsalon gaan om getrimd en gemodelleerd te worden. Daar waar het voor bijvoorbeeld een poedel niet uitmaakt of hij geschoren of geknipt wordt, is de juiste techniek voor een ruwhaar van groot belang. De structuur en kleur hangt namelijk samen met de gebruikte trimtechnieken. Dit maakt de ruwhaar ook voor de trimmers een bijzondere hond. De ruwe bovenvacht verhaart niet vanzelf. Het afgestorven haar blijft in de huid zitten, waardoor je van een ruwhaar nauwelijks haar in huis hebt. Hierdoor heeft hij echter wel hulp nodig om het dode haar kwijt te raken. Dit gebeurt door het plukken met duim en wijsvinger van de rijpe vacht. Het haar wordt er dan met dode wortel en al uitgetrokken. Het plukken is erg arbeidsintensief, het haar wordt zoals de techniek “plukken” al zegt, plukje voor plukje verwijderd. Als dit op een goede manier gebeurt, en de vacht is rijp, is het beslist niet pijnlijk voor Uw hond.

 

Het scheren of knippen van plukvachten

Wanneer een ruwhaar niet geplukt wordt maar geknipt of geschoren , veranderd de structuur van de vacht van ruw en stug, in zacht, krullerig en fluweelachtig en de kleuren vervagen tot een grauw geheel. De oorzaak hiervan zijn de achtergebleven dode haarwortels in de huid van Uw hond.Hierdoor is er niet voldoende plaats voor de nieuwe ontwikkelde haar. De nieuwe haar boet aan kracht in met voorgaand resultaat. Met het knippen of scheren verdwijnt dus ook de functionaliteit van het ruwe haar. De honden worden snel nat tot op de huid en ook de vuilafstotende functie is niet langer aanwezig. Bijna alle voordelen van een ruwharige vacht worden binnen twee scheerbeurten te niet gedaan, alleen de niet verharende capaciteit blijft meestal bestaan. De ruwharige vacht is in originele staat een zeer gebruiksvriendelijke vacht met weinig onderhoud. In geschoren toestand is het dan al gauw een hond waaraan veel meer gekamd, geborsteld en gewassen moet worden. Een enkele keer kunnen de omstandigheden zo zijn dat een trimmer een ruwhaar onmogelijk kan plukken en wel moet scheren. Een hond kan door ziekte of leeftijd de pluksessie niet meer aan of is dusdanig verwaarloosd dat de vacht een viltmassa geworden is. Helaas worden er ook wel wat honden uit onkunde of gemakzucht geschoren. Het scheren gaat nu eenmaal vele malen sneller. Gelukkig zijn deze vachten door een meer ambitieuze trimmer vaak volledig te herstellen in oorspronkelijke staat. Al na één plukbeurt zie je de kleur en structuur terugkomen. Helaas is de structuur wel veranderd door het scheren, waardoor het niet optimaal te plukken is. Hierdoor vinden de honden het vaak niet fijn dat ze geplukt worden. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.

Het kostenplaatje

Aangezien het plukken een zeer arbeidsintensieve handmatige bezigheid is, zal hier ook een ander prijskaartje aan hangen dan aan het gemiddelde kappersbezoek van de eigenaar. Een trimmer is al gauw twee á drie uur met het plukken van een hond bezig. Behalve kennis van de vachtstructuur moet een trimmer ook inzicht hebben in het gedrag van de hond, om een plukbeurt voor beide partijen, maar voor Uw hond in het bijzonder pijnloos en soepel te laten verlopen.