Vachtverzorging honden

“De vacht is de spiegel van de gezondheid”

De vacht van een hond vertelt iets over de gezondheidstoestand van het dier. Zieke honden hebben in het algemeen een slecht uitziende vacht, maar dat komt niet omdat ze hun haarkleed slechter verzorgen dan een gezonde hond. Een gezonde hond zal soms takjes en andere grotere voorwerpen uit zijn vacht halen, bij jeuk de huid krabben en bepaalde delen schoonlikken, maar daar houdt het dan ook zo’n beetje mee op. Honden verzorgen hun huid en haarkleed dus slecht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld katten. Daarnaast moet het baasje zijn trouwe viervoeter een handje helpen bij de verzorging van de vacht. Wanneer dit niet tot nauwelijks gebeurt, krijgt de hond ook een slechte vacht. Er zit dan veel stof en dood haar in het haarkleed, waardoor de natuurlijke beweging van de haren belemmerd worden. Dat heeft tot gevolg dat de weerstand van de huid verminderd is en dat de vacht niet mooi “toont”.

Wat doet de vacht van Uw hond nu eigenlijk ?

De huid van de hond mist het oppervlakkige netwerk van bloedvaatjes die bij de mens een belangrijke rol spelen bij de warmteregulatie van het lichaam. De huid speelt daarom niet zo’n belangrijke rol bij de beheersing van de lichaamstemperatuur . De haren op de huid, die de vacht vormen, zijn in staat het lichaam enigszins te beschermen tegen afwijkende buitentemperaturen, maar dat heeft zeker zijn grenzen. Bij kou worden de haren van het lichaam af bewogen door kleine spiertjes in de huid, zodat de vacht dikker wordt en beter de warmte vasthoudt. Het onderhuids vetweefsel vormt daarbij een warmte-isolerende buffer. De belangrijkste rol bij het handhaven van de lichaamstemperatuur is de rilreflex. Het “rillen”treedt bij de hond op als de lichaamstemperatuur ongeveer 1ºC daalt. Als het warm wordt, dan fungeert de lucht in de vacht als een buffer tegen de warmte. Bij grote hitte spelen de huid en de vacht niet zo’n grote rol en zal de hond alle moeite doen om warmte kwijt te raken door vocht te verdampen via het slijmvlies van de keel en de neus. Het dier gaat dan overmatig hijgen. Daarnaast kan de hond transpireren via de “zweetkliertjes”tussen de voetzooltjes. Om te zorgen dat de hond zoveel mogelijk gebruik kan maken van de eigenschappen van de huid en vacht, hoe gering die in dit kader ook zijn, is het van belang de huid en vacht goed te verzorgen. Alle honden hebben vachtverzorging nodig, of het nu om een kortharige hond gaat of een langharige hond.

Waarom is een goede vachtverzorging zo belangrijk ?

Borstelen heeft verschillende functies. Borstelen is nodig in verband met de aanpak tegen verharen en het voorkomen van klitvorming., maar het zorgt ook voor huidmassage, verwijderen van vuil en huidschilfertjes en de talgverdeling. Door huidmassage wordt de doorbloeding van de huid bevorderd,zodat de huid en het haar beter voorzien worden van voedingsstoffen en zuurstof en de afvalstoffen worden afgevoerd naar de uitscheidingsorganen. Het bevordert dus de haargroei, de talgafscheiding en houdt de huid van binnenuit schoon. Bij een gezonde huid komen er in de regel geen massa’s huidschilfers vrij. Alleen in de periode, dat de hond bezig is met afstoten van de oude vacht, komen er meer huidschilfers los. De huid is dan immers bezig met een immense vernieuwingsoperatie en daarbij worden meteen ook die huidschilfers verwijderd. Honden worden zelden tot op de huid toe vuil. Als ze al vuil worden blijft dat vuil meestal in de buitenste laag van de vacht hangen. Droog zand en dergelijke valt er in de regel vanzelf wel af, maar een kleine rustpauze in een modderplas kan iets meer problemen opleveren. Het kan zijn dat u er eigenlijk niet onderuit komt om even te borstelen. Een gezonde vacht zal glimmen door het talgvet dat door de hond uitgescheiden wordt. Over het algemeen wordt het talgvet door de hond zelf redelijk goed over de vacht verdeeld. Talgvet is nodig voor de verzorging van de buitenkant van het haar. Zeker bij langer haar kan het zijn dat het talgvet de punt van het haar niet echt goed bereikt en in dit geval kun je helpen door te borstelen. Hoe vaak u moet borstelen is afhankelijk van de weersomstandigheden, de leeftijd van de hond, of uw hond aan het verharen is en het soort vacht dat uw hond heeft. Weersomstandigheden kunnen deze periode grondig beïnvloeden, maar ook het overwegend binnenshuis houden van de hond, het overdreven borstelen van de vacht en onaangepaste voeding, kunnen in dit ruiproces hun invloed doen gelden.

Lees hier meer over de vachtverzorging van langharige rassenruwharig rassen en kortharige rassen.

Tips om op letten als u zelf de vachtverzorging van uw hond doet !

 1. Maak voor uzelf een vaste kam/borstel volgorde, zodat u nooit plekken kunt vergeten.
 2. Neem ruim de tijd voor de borstelbeurt.
 3. Kam/borstel altijd voorzichtig, hard en ruw borstelen beschadigt het haar en kan een overborstelingseffect veroorzaken.
 4. Kijk altijd even de oren na op eventueel oorsmeer.
 5. Voel altijd even tussen de tenen of zich daar geen gras-aren zitten of iets dergelijks wat ontstekingen kan veroorzaken.
 6. Kijk de nagels na of deze niet te lang zijn en/of gebroken/gespleten, enz. Vergeet daarbij niet het duimpje dat hoger geplaatst aan de binnenkant van de poot zit.
 7. Zorg dat uw hond de vachtverzorging leuk vindt.
 8. Blijf altijd rustig en kalm. Lukt dit even niet of raakt U geirriteerd omdat het even niet wil….last dan een pauze in, of ga de volgende dag verder.
 9. Verwen hem zo nu en dan dus eens met een koekje, een lief woordje of een aai over zijn bol.
 10. Wanneer u klaar bent met de verzorging, beloon de hond dan uitbundig.
 11. Tot slot: Lukt het om wat voor reden dan ook, niet om de vacht van uw hond te verzorgen, wacht dan niet te lang met het inschakelen van de trimmer. Veel mensen schamen zich ervoor, dat ze moeten toegeven dat de vachtverzorging tegenvalt. Hiervoor hoeft u zich beslist niet te schamen ! Voor Uw trouwe viervoeter is het vervelender als u niets doet,  en de hond ondertussen last heeft van een slechte vacht.

  En…… ook niet onbelangrijk ….. hoe langer u wacht, hoe hoger de kosten worden van een trimbeurt.